Hatha yoga is de oudste vorm van yoga. Het bestaat al zo’n 5.000 jaar. Puurder kun je het niet krijgen. Alle andere yogavormen zoals Yin Yoga, Power Yoga, Easy flow yoga, Bikram yoga zijn afgeleid van Hatha yoga.

Bij deze yoga stijl wordt de ademhaling gecombineerd met een lichaamshouding. Bij Hatha yoga heb je eenvoudige tot moeilijke oefeningen. Het tempo is gemiddeld, als je het vergelijkt met Ashtanga Yoga of Power Yoga. Staande en zittende houdingen worden afgewisseld en er is meer variatie mogelijk. Je bouwt kracht op, leert gecontroleerd te ademen en je verhoogt je flexibiliteit. De houdingen worden 30 seconden tot een minuut vastgehouden. Het doel is om lichaam, ademhaling en geest in balans te brengen en bewust te worden van je eigen lichaam.

Het woord Hatha komt uit het Sanskriet. Ha betekent zon en staat voor de actieve Yang energie, Tha betekent maan en staat voor terugtrekkende Yin energie. De combinatie tussen deze twee verwijzen naar een evenwicht in tegengestelden. Alles om ons heen is energie, de mens zelf is een creatie van deze energie.